tisdag 10 november 2015

Från Bejing till Shanghaj…3


Vaknar upp bland sockertoppsberg och risfält! Med flyg har vi tagit oss till södra Kina till den trevliga staden Yangshou där vi möts av subtropisk värme. Här finns inga höghus eller en massa biltrafik. Mer cyklar och mopeder. Vi bor på ett kolonialliknande hotell och utanför fönstret ligger ett sockertoppsberg med ett tempel på toppen!
I dag ska vi cykla ut på landet och sol och värme bäddar för en härlig tur. Vi cyklar utmed floden Li, förbi risfält och andra grödor. De flesta små byarna har vita hus med likartad arkitektur, men här och där ser man fortfarande de gamla bondehusen byggda av trä och brunt tegel. Vi besöker ett riktigt gammal hus där en familj fortfarande bor. Man har lagt sig vinn om att bevara det gamla och mannen visar stolt upp sitt husaltare. Här hänger bilder på familjen och det visar sig att en av förfäderna varit i tjänst hos kejsaren! Så lyfter han lite på bilderna och där bakom hänger ett stort porträtt av Mao. Jag tycker om honom, säger han och med stark röst sjunger han en kampsång om honom. Det är rörande…och jag börjar mer och mer förstå Maos stora betydelse. Han bjuder på honungsbrännvin i ett litet snapsglas med svenska flaggan på!! (det finns en kort där svenske kungen är med…)  Enligt traditionen står det också en kista i ett rum, tillverkad till hans 60 årsdag. Där kommer den att stå tills han dör. Han är nu 76 år. Makabert tycker vi, men här är döden inte något konstigt utan en del av livet på ett sätt som vi är främmande för i vår värld. Dagen efter bjuder på båttur på floden och här får vi verkligen vårt lystmäte av de undersköna sockertopparna med sina bambuskogar. På båten kan vi köpa nygrillade småfiskar som tillagas i ett kök i aktern och se på skarvarna som fiskarna använder som "met-spön" från sina bambubyggda flottar.
Skarvarna är vingklippta och man har en slags snara om halsen som gör att de inte kan svälja de stora fiskarna bara de små. Det är en uråldrig tradition och jag antar att den så småningom kommer försvinna... bli ett skådespel för turisterna. Vi äter en av de godaste luncherna i en liten fiskeby och utmed huvudgatan ligger de stora citrusfrukterna pomelo i stora korgar. Nu är det skördetid för dem.
Senare på eftermiddagen tar vi  en  promenad på tu man hand ner till floden i skön värme.

Enkelt men effektivt vattenhjul
Här bakom kejsarbilderna döljs en jättebild av Mao!
Köket med sin vedvägg
Vackert gammalt hus i en liten fiskeby långt från allfartsvägarna...Många har sin egen lilla trädgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar