torsdag 12 november 2015

Från Bejing till Shanghaj…6


I mars 1974 grävde några bönder en brunn några kilometer från kejsar Qin Shi Huangdis mausoleum några mil utanför staden Xian. Man hittade några lerskärvor och därmed var en av världens största arkeologiska upptäckter gjord. Man grävde fram rester av en väldig armé av terrakotta som låg krossad mellan 5-7 meter under jord.
Soldater av olika rang låg i militära formationer, visserligen krossade men likafullt möjliga att sätta samman. En armé bestående av 8000 soldater, från generaler till fotfolk. Uppgiften för denna armé var att försvara kejsaren i hans efterkommande liv och redan under kejsarens liv påbörjades arbetet med mausoleet och armén och det mesta var slutfört vid kejsarens död 210 f.kr.
Terrakottaarmén plundrades, krossades och brändes när dynastin föll och därefter var den förborgad för världen ända fram till 1974.
Leran som använts kommer från trakten och figurerna väger mellan 110-300 kg och är 180 cm långa.
När man går omkring i den väldiga byggnaden och tittar ner i gångarna ser de ganska små ut…
En del av utgrävningen kallas "sjukhuset" för det är här man limmar ihop och lagar. Ett verkligt pusselarbete. Det finns vissa grunddrag som går igen men annars har alla individuella utseenden. Man har också funnit hästar och vagnar och en del vapen. Jag såg utställningen 2010 i Stockholm där lite av terrakottaarmén visades men att se detta på plats är verkligen en upplevelse.
Staden Xian har en välbevarad stadsmur, 13,7 km lång och 12 m hög, som går runt hela gamla staden och där man även springer maraton. Här ligger också Kinas första moské från 600- talet. Den är byggd i kinesisk stil, vilket var kravet, och här lever och bor stadens muslimer. Vi besöker också ett intressant museum med fynd från Tangdynastin som anses vara den dynasti då Kina mest blomstrade både kulturellt och ekonomiskt (618-907) och stadens riktmärke är ett mycket vackert klocktorn. Den väcker oss  på morgonen med nationalsången och en röst uppmanar oss att arbeta väl för allas bästa…
Läs texten nedan, tänkvärd!Vår kunnige, omtyckte guide! Alltid väl rustad!
Kvinnor från Tangdynastin hade en bättre ställning än både tidigare och senare
och Kinas enda kejsarinna Wu Zetian regerade under denna period.
Dessutom var det på modet att vara lite fet!!

Gott med granatäppeljuice

I muslimska kvarteren

Det vackra klocktornet i kvällsljus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar