söndag 4 oktober 2015

Alla måste få vara med….

Elsa Dolly, snart 5 år<3

Börjar morgonen med en dos kommisarie Montalbano! Har tidigare berättat om att jag är svag för denna italienska deckarserie som utspelas på Sicilien och jag skulle gärna sitta och äta lunch med Salvo på restaurangen Enzo alldeles vid havet…
Mina Tromsöälsklingar har åkt hem och det blir alltid så tomt i huset efteråt…kvar i soffan sitter elefanten och Nalle Puh och sagoböckerna ligger prydligt upplagda på nattduksbordet i Agnes rum.
De möter den första snön och här är gräsmattan i trädgården full av löv. Än får trädgårdsmöblerna stå kvar, likaså pelagonierna, som vuxit sig stora och trivs i den lite krispiga luften.
Lite känsla av vemod inför de stundande mörka tiderna men också glädje över de fina dagarna vi haft i sommar.
Vemod och glädje…två viktiga ingredienser i människans känslopalett. I veckan såg vi filmen "Insidan ut", en underfundig tecknad film om alla de känslor vi bär inom oss, hur vi bygger upp våra minnen och hur vi "glömmer" och förtränger, och hur alla dessa olika delar skapar just den som är jag. Filmen handlar om en flicka som tvingas bryta upp från sin invanda miljö och flytta med familjen till en stor stad. Ny skola, nya kamrater, ett nytt hus… En omställning för alla givetvis man kanske speciellt när man är liten. Filmen kändes så aktuell eftersom Elsa Dolly och hennes familj så småningom ska göra en sådan resa, och i allas huvuden trängs känslor av olika slag. En skickligt gjord film, som fick oss att både skratta och gråta och lämnade många tankar om hur viktigt det är att få sörja och dela den sorgen med varandra,  lika väl som att vara glad för det som varit och förväntansfull inför det som ska komma.
En viktig familjefilm, även om man nog inte ska vara för liten, för filmen är lång och små barn kan nog inte ta till sig budskapet riktigt. Elsa Dolly är 5 år och där runtikring går nog gränsen.
Alla känslor måste få finnas...
vemod och sorg...
Glädje
Vrede...


KÄRLEK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar