torsdag 17 september 2015

Tankar kring vinskörd, hus och marknader...


I dag åkte goda vänner hem som vi umgåtts med en hel del. Goda långluncher har avlöst varandra och även drinkar på någon av byns (alltför många…) barer. Nu blir vi helt ensamma resten av tiden och då gäller det att träffa dem som hjälper oss sköta om vårt hus, vårt allt i allo Rafael och trädgårdsmästaren! Man märker så tydligt att huset lever upp när vi är här. Först när man kommer är det liksom hoptryckt, instängt ja, moloket….men när dörren slås upp och luckorna öppnas då märker man genast hur huset reser på sig, ja, t.o.m spricker lite (gamla hus rör ju på sig) och den instängda doften försvinner som i ett trollslag! Jag borstar inte bort alla spindelnät, spindlarna gör ju nytta, utan petar på dem lite med sopkvasten så att de raskt försvinner in i hörnen! Sedan blir det lite storstädning alltefter humör och väder och när vi åker hem brukar allt vara så gott som på topp och huset skiner!
Det är lugnare på marknaderna även om det fortfarande är mycket turister mest av den äldre sorten! Sommarkläder reas ut och på galgarna hänger nu tjocka tröjor och koftor. Stora pumpor har börjat säljas   och många grönsaksstånd har nu närodlade grönsaker. Marknaderna har stor social betydelse märker man. Här träffas man och pratar, tar sin pastis eller kaffe och turisterna sitter uppkopplade med sina iphones och "paddor" för att kolla de senaste nyheterna hemifrån eller mejlen. Hundarna får också träffas! Så mycket hundar ser man inte ofta på en och samma plats. Här skäller de och nosar varandra i baken och stackars mattar och hussar drar och sliter i kopplen. Damen, som ni ser på bilden ville gärna visa upp sin älskling i en vagn inköpt enkom för denna!
Stämningen är vänlig och trivsam och butiker uppstår och försvinner. Nu senast har affären med de vackra korten stängt och i stället finns nu en elegant butik med hattar från sydamerikga à 150 euros. En secondhandbutik har dock kommit till med betydligt billigare varor! Tyvärr har en brödbutik stängt, så nu får vi hoppas att de två som finns kvar och som turas om att ha öppet fortsätter. Det sker förändringar varje år och inte alltid till det bättre….
Vinskörden pågår som mest och på åkrarna kör stora maskiner som fullkomligt slukar de välfyllda vinklasarna om de inte klipps för hand, vilket de gör på vissa finare vingårdar. Jag går ut i vingården ibland och klipper några klasar! Druvorna är små och söta och smakar bra till alla de goda ostar som lockar i delikatessbutiken som fortfarande kämpar på!

Här ligger bästa boulangeriet! Värt att vänta!!
Visst är de söta tillsammans!
Fläta att ta hem...
Eftermiddagsdrink på vår egen terass!

4 kommentarer:

 1. Så härligt! Hoppas få se det IRL så småningom! Kördag imorgon i Årsta kyrka, ska bli kul. Det är inte så lätt med uruppförande..... Perders "I denna ljuva helgedom" skrivet för Enskede kyrkas 100-årsjubileum. Men jag tycker det är läckert o intressant o ska bli kul att sjunga. Du får nog kämpa lite för att komma ikapp kära altkompis! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att du har rätt… försöker jobba härifrån och skam den som ger sig! Som tur är står jag bredvid ett proffs!! Kram!

   Radera
 2. Svar
  1. Tack Eva! Försöker inte bara i ord utan också i bild förmedla mina upplevelser!

   Radera