fredag 11 september 2015

"Här sitter jag i solen...


… i staden Saint Tropez" sjunger Cornelis i sången "Getinghonung provencale" och kastar sur- strömming på alla lyxyachter som ligger ankrade utmed strandpromenaden. Det vackra folket sitter på barerna runt om med sina drinkar och vi är inte sämre vi utan njuter av hemgjord glass medan vi stirrar på all enorm rikedom som båtarna symboliserar. Att åka hit under sommarmånaderna är nästan helt ogörligt, enorm trafik och svårt att hitta parkeringsplatser. Men så här på eftersommaren är det bättre och jag tycker om Saint Tropez. Det är en vacker by, som från början var en liten fiskeby men som under 60-talet blev jetsettarnas tillhåll med Brigitte Bardot i spetsen. Namnet kommer från en kristen riddare Torpe som vägrade frånsäga sig sin tro och därför blev halshuggen av kejsar Nero. Kroppen lades i en båt som drev omkring tills den landade i bukten Canoubier och därmed var Saint Tropez namngivet!
Fiskebykänslan finns kvar, inga höga huskomplex  och man har bevarat de gamla husen och det är fint att promenera runt i gränderna där små torg öppnar sig här och var. Lyxbutiker ja, men också butiker  för "vanligt" folk och i en gränd hittar vi en liten restaurang där vi äter en av de godaste luncher jag ätit på länge för en hyfsad peng! Sedan far vi ut till den berömda stranden Pampelonne som sträcker sig kilometerlång längs bukten. Vilken lyx att få vaggas av dyningar i sommarvarmt hav…

4 kommentarer:

 1. Vad fina ni är! tror jag var i S:t tropez i min ungdom...men vem vet när minnet är kort! kram f ann som idag ska på kräftskiva och svampletning i Kungsör..helt ok det med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kräftor och svamp låter gott! Nästa gång är du med! kram

   Radera
 2. Ser härligt ut! Ha det så skönt./Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet att ni kommer på höstlovet! Hoppas det blir sköna dagar också för er!

   Radera