söndag 17 maj 2015

Sommarpsalm och Aperol spritz!


Malört i den lyckliga bägaren…. nyss hemkommen upptäcker jag att min kamera är borta. Jag letar och letar men förgäves. Känns verkligen kymigt. Alla foton från denna fina och givande körresa är försvunna. Nu får jag lita till mina körkamrater, att de vill dela med sig av sina bilder.
 Slovenien är verkligen ett land att upptäcka!
Ni vet känslan när man kliver av planet och värmen slår emot en! Bara någon mil ifrån flygplatsen ligger Venedig, men det får bli en annan resa, utan vi far med buss utmed kusten till Portoroz där vi ska bo. Här sträcker sig strandpromenaden kilometerlång med caféer och restauranger utmed stranden och vi finner snabbt vårt matställe där jag bla. äter god friterad kalamares och grillade sardiner. Lite längre upp ovanför vägen hittar vi "rosa huset" där vi tillbringar några kvällar med sval rosé och många skratt. En guidad tur tar oss till den vackra venitianskt inspirerade staden Piran och här på det stora piazzaliknande Tartinitorget (Tartini en berömd italiensk violinist) dricker vi "aperol spritz" den orangefärgade drinken som man dricker i Venedig! (För länge sedan tillhörde denna sydliga del av Slovenien Venedig).
Men konserter då?! undrar kanske någon! Ja, två helt underbara konserter och en morgonmässa hade vi. En konsert i St Nicholas katedralen i Ljubljana och en i Church of Rosary Holy Mother i Portoroz.
Den sistnämnda kyrkan byggd på 80-talet, med ett modernt mycket vackert kyrkorum. Det kanske dock mest minnesvärda var morgonmässan i det lilla kapellet St Lucia nära vårt hotell. Här träffade vi Maria, som bott i Sverige ca 10 år på 60-talet och som nu på svenska försökte översätta vad prästen ville säga oss och när vi sjöng "Sommarpsalmen" torkade hon sina ögon…Hennes barn bor fortfarande i Sverige och man kan tänka sig de minnen som väcktes när vi sjöng på svenska…
Vi hade hyfsat stor publik och en enorm värme och entusiasm mötte oss och det inspirerade både vår körledare David och oss att göra vårt allra bästa.
Apropå smultrontips! Ljubljana,  ett bra weekendtips! Mysiga gator, torg och gränder utan biltrafik, men man får se upp för alla cyklister!
En riktig sommardrink!
Vackra staden Piran med...
...Tartinitorget
Triplebridge i Ljubljana med Preserentorget där det står en staty av
poeten och advokaten Preseren vars dikt ligger till grund för slovenska nationalsången

St Nicholas katedralen i Ljubljana
Solnedgång från strandpromenaden i Portoroz
Det vackra kyrkorummet i Rosary Holy Mother

2 kommentarer:

  1. Det ser ju verkligen lockande ut på dina bilder! Får reslust. Och tänk vilken fröjd att få åka med en kör och sjunga där.


    SvaraRadera
  2. Hade själv tagit så fina bilder…men det är som det är! Men minnen finns ju kvar av både varm sol och härlig sång!

    SvaraRadera