tisdag 3 februari 2015

Livets pärlor


Alltid när jag flyger sätter jag på mig mitt speciella armband den s.k Frälsarkransen! Ett armband bestående av 18 pärlor, runda och avlånga. Alla har olika namn och olika betydelser och den som skapade detta radband för moderna människor var biskop emeritus Martin Lönnebo för 20 år sedan.
Martin Lönnebo var under många år biskop i Linköping och har varit en mycket uppskattad förnyare av traditioner och ritualer inom kyrkan. De s.k ljusbärarna som finns i de flesta kyrkor  där man kan tända ljus för att minnas någon eller något har sin upphovsman i honom och så även Frälsarkransen.
När han pensionerades 1994 gav han sig iväg på en båtluff i Grekland och hamnade på en liten ö med bara 50 invånare. Ett oväder bröt ut som tvingade honom att stanna kvar och när han gick förbi ett café såg han män sitta och fingra på en typ av kulband (komboloi). På natten funderade han över hur man både inom katolicismen, både den romerska och ortodoxa, använder sig av radband för att be eller meditera. Det förekommer även inom andra religioner och nu fick han en idé om att skapa en modern variant även  för oss i Sverige. Ett radband som rent fysiskt påtagligt skulle kunna hjälpa oss samla våra tankar kring oss själva, varandra och livsfrågorna.  Här finns Gudspärlan, jagpärlan, tystnadspärlan, ökenpärlan; pärlor för kärlek, bekymmerslöshet: pärlan för natten, hemlighetspärlor och pärlan för dop och uppståndelse. Det finns en handledning om man så vill, men meningen är också att att du själv ska kunna fokusera på egna tankar, egna böner och önskningar. Frälsarkransen vill hjälpa till att ge en fördjupning av det andliga livet... Här finns plats för hela dig, både av tro och tvivel… Flera av mina vänner bär det ständigt på armen, själv sitter det på min arm när jag flyger…men också när jag känner ett särskilt behov av stillhet.
Martin Lönnebo

3 kommentarer:

 1. Ja den sitter alltid på när jag flyger också! Puss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet! Snart kommer även en liten dito till Elsa Dolly! kramkram mamma

   Radera
 2. Tänker på dig när jag läser "Gilead".Den handlar om en åldrande präst som skriver ett brev till sin unge son..tror han är 7 år.. för att eventuellt läsas när han ser tillbaka på sitt liv....en så fin bok och jag tänker vad skönt det måste vara att ha en tro på något som är större än människan..någon som trots allt håller ett vakande öga..och att det finns en mening med allt.Särskilt i dessa tider...du får låna den sedan..kram

  SvaraRadera