fredag 5 december 2014

"En duva satt på en gren…" och hur jag "flög" till färg och ljus


Låt mig först säga att Roy Anderssons nya prisbelönta film är mycket speciell och komplex. Jag har aldrig sett något av honom tidigare och jag var skeptisk till att se denna film dels för att den blivit så rosad (då drar jag ofta åt mig öronen) dels för att en vän fann den djupt deprimerande och grå. Och det är den. Grå i färgskalan som gamla tryck som bleknat och med människor som famlar runt i tillvaron utan kommunikation med sig själva eller varandra. Många scener påminner om tavlor av konstnären Edward Hopper fast utan hans färger. Ensamhet i liv som i död. Deprimerande,  men just denna längtan efter kontakt är så bra fångad och uttryckt enligt min mening. En stående replik är "Vad roligt att du har det bra" som olika personer säger till någon de talar med i telefon…så lever vi i tron att där borta är det bättre…eller på halta Lottas krog, "vad med skola vi betala" (vi som inga pengar har), "jo, med kyssar…" oss själva, våra kroppar…, eller på iphonen "du har inga nya meddelanden"...Två tragikomiska personer är återkommande i de flesta scenerna, sorgliga med sina skämtartiklar; talande nog vampyrtänder med extra långa hörntänder och skrattpåsar. För vad ska man göra när man ser på världen och människan? Bita ifrån sig eller skratta… En del förstår jag inte givetvis. Roy Anderssons pessimistiska syn på att vara människa är inte min men det är en film som berör och vars bilder ofta kommer att komma tillbaka till mig.
I efterdyningarna av denna gråhet, även ute, besöker vi utställningen "Inspiration Matisse" på Waldemarsudde. Här ställs många tavlor ut av de konstnärer som under 1910-talet studerade på Matisse akademi i Paris och inspirerades av hans färger och former. Det är en härlig utställning. Många av de kända namnen finns med som  Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Einar Jolin men också för mig okända konstnärer som Maj Bring, Mollie Faustman och Leander Engström. Också en del konsthantverk visas bland annat keramik och glas. En utställning att återkomma till och som tur är håller den på ända till den 15 februari. Missa inte! Dessutom äter man gott på restaurangen Prinsens kök!

Arvid Fougstedt, "Academie Matisse"
Tor Bjurström, "Läsande kvinna"
Mollie Faustman, "Två systrar i Paris"
Isaac Grünewald, "Violinisten"
Sigrid Hjertén, "askar"

Leander Engström, "Höstvegetationsbild Torne Träsk"

Jean Heiberg, "Orkidéer" porträtt av hustrun bildhuggaren Sigrid Welhaven

4 kommentarer:

 1. Margareta, du är allt mer positiv än jag. jag har väldigt litet försonande att säga om denna film. Kanske skulle jag kunna göra tolkningar men för mig är de så sökta. Jag tycker din analys är väldigt intressant att läsa dock!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nu lånat filmen "Sånger från andra våningen"( den första i triologin tror jag) om jag förstår min vän är denna om möjligt ännu mer deprimerande….Ska bli spännande att se hur jag reagerar på denna!!

   Radera
 2. Jag tror jag ger upp Roy, helt och hållet. Läser förresten Lena Anderssons andra roman nu, på tal om honom. Läsvärt!

  SvaraRadera
 3. Ja, det gör du rätt i! Det finns så mycket annat att ta del av och jag ser fram emot att läsa Lenas andra bok! Hon är inte alltid helt lätt att förstå i sina krönikor men hennes bok om Esther är suverän!:)

  SvaraRadera