fredag 17 januari 2014

"Et tu Brute…"

…lär ha varit Julius Cecars sista ord när han såg sin vän Brutus i sammansvärjningen mot honom. "även du Margareta…" tycks mina kära böcker säga runt om i mina bokhyllor när de ser mig nu med min nya lilla Ipad som jag främst tänker använda som läsplatta. Ja, och här kommer mitt försvarstal!
Det är böcker överallt i mitt hem, de flesta representerar olika tidsåldrar i mitt liv, från varje årtionde finns böcker som då var viktiga för mig och naturligtvis även en del andra s.k. underhållningsböcker som jag ändå har svårt att göra mig av med. Bl.a deckare (med undantag för Christie, Lang, Robinson, Connelly…ja, ni märker!!) i gulnande pocket som jag försöker kassera eller ge bort då och då. Jag är numera mycket restriktiv vid bokköp, försöker låna på biblioteket även om man ofta  får vänta väldigt länge på aktuella böcker.  Min väninnas devis "en bok in, en bok ut" har jag ännu inte klarat av. Saken är den att nu börjar även hyllorna i vårt franska hus bli överfulla. Varje gång vi åker ner bär jag med mig flera kilo  böcker och de stannar ju kvar där när vi åker hem. Så nu tänkte jag, med stöd av äldste sonens tillrop, kanske en läsplatta är en möjlighet…så när DN bjöd på flera gratis eböcker bl.a den omtalade romanen "Canada" av Richard Ford beslöt jag mig för att slå till. Och nu sitter jag här med den nya "inkräktaren" och känner mig lite, vad ska jag säga, frustrerad…. Lugn min vänner, säger jag till bokhyllorna, ingen kan ersätta er, era pärmar, doften och prasslet av boksidor,  OCH hur kan man låna ut till någon vän som man vill ska dela ens läsupplevelse? Nåja, inget behöver väl utesluta det andra. Jag kommer fortfarande köpa böcker som jag verkligen vill äga och i Ipaden har jag ju tillgång till allt annat också, en fin kamera t.ex! Och så behändig sedan... den får plats i min handväska….


Så efter detta lilla försvarstal kastar jag mig in i den digitala läsvärlden och återkommer med hur det utföll vid senare tillfälle!


2 kommentarer:

  1. Jag har ju en pad men kan bara inte komma mig för. Men städar ur bokhyllorna gör jag nu. Jag har en låda i trappuppgången där jag ställer böcker till grannarna som blir glada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här med böcker i trappuppgången låter mycket sympatiskt! Förstår de glada grannarna! Hörde talas om någon som också la sin pocket i tunnelbanesätet när den var utläst! Också en bra idé:))

      Radera