måndag 3 september 2018

Week-end I hjärtat av Sverige!

Pirjo med några av vännerna!
Jag tillbringar helgen hos min vän Pirjo i Siljansnäs, Dalarna. Vi är ett gäng kvinnor som samlats här  några dagar med god mat och goda viner, många samtal om oss själva och världen, kort sagt trevligt och givande. Att umgås flera dagar i sträck är ett bra sätt att lära känna varandra mer, speciellt som flera av oss inte träffas så ofta. Vi gör det som kvinnor ofta gör när de är tillsammans, shoppar! Roligare än med maken fast farligare förstås för plånboken!!

Leksand som är närmaste stad bjuder på Bondens marknad och kulturdag. På Bondens marknad som är förlagd till ett område med gamla hus, det äldsta från 1500-talet, trängs vi med masar och kullor i folkdräkter och njuter av dofter från diverse grönsaks och matstånd och av all den kreativitet som kommer till uttryck i stickade vantar och vävda mattor. Själv köper jag en liten potatissticka med en dalahäst och ringblomsolja som ska vara fantastiskt bra för torr hy!
Inne i staden spelas musik och med ytterligare stånd, bl.a smide och träslöjd,  och här äter vi kolbullar! Påminner om fläskpannkaka men innehåller inga ägg eller någon mjölk. Rimmat fläsk stekes och över detta hälls sedan vatten blandat med mjöl och salt. Förr i tiden stekte man i ister som lär vara det bästa fettet för denna rätt! Det var skogshuggare och kolare som åt detta i sina skogskojor och man la pannan på en glödbädd som täcktes över därav namnet! Väldigt gott med lingonsylt till!
Vi har tur med vädret! Solglitter över vackra Siljan och fortfarande gröna skogar och ängar. Majstänger pryder varenda by vi far igenom och utanför röda hus med vita knutar lyser blommor i olika färger. Det är verkligen en vacker bygd!
Mitt sovrum!
Själva får vi bo i Pirjos och hennes mans underbara hus, som de pietetsfullt restaurerat och byggt upp i gammal stil med moderna och bekväma inslag.
Helt underbara dalamålningar som Pirjos mans  mormor målat!

Pirjo dukar upp till middag!
Nästa gång jag åker hit vill jag även besöka Karlfeldtsgården som ligger utanför Avesta inte alltför långt härifrån och Leksands brödfabrik! Älskar hårt bröd!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar