måndag 10 september 2018

Frida Kahlo, "Making herself up"


I helgen var vi tillsammans med ett barnbarn i London. Enligt tradition gör vi en weekendresa med den nyblivna 13 åringen och för det mesta blir det London eller Paris. Vi har ju ett rejält antal barnbarn! så man skulle väl kunna säga att jag "kan" Madame Tussaud och London Eye vid det här laget!! Det blir inte många stunder för en själv, vilket är självklart, men jag tog mig tid att besöka Victoria och Albert museum och utställningen om Frida Kahlo och hennes mer personliga tillhörigheter. Det är först nu som man visar upp dessa ting som en första utställning utanför Mexico och trycket från publiken har varit enormt. Jag bokade biljett för flera veckor sedan och redan då var det svårt att få en tid som passade. Frida Kahlo anses numera som en av 1900-talets främsta konstnärer och hennes livshistoria är minst lika känd som många av hennes tavlor.
Hon föddes i La case Azul (det blå huset)  i en liten stad utanför Mexico city 1907; i huset levde hon i hela sitt liv och det är numera museum. När hon var 6 år drabbades hon av polio och genomgick flera behandlingar men 18 år gammal råkade hon ut för en fruktansvärd spårvagnsolycka vilket orsakade rygg- och underlivsskador som medförde att hon aldrig kunde få barn och under hela sitt liv fick hon genomgå otaliga operationer och led av ständig värk. Hon var sängliggande långa tider och det var då hon började måla. Många tavlor berättar på ett surrealistiskt och symboliskt sätt om hennes lidande; många är självporträtt gärna tillsammans med frodiga växter och djur. 21 år gammal gifte hon sig med muralmålaren Diego Rivera och med honom kämpade hon i den mexikanska revolutionen. Deras samliv var stundtals kaotiskt med otrohetsaffärer och de skildes men gifte om sig igen. Stor passion således!
Hon älskade att klä sig i sjalar och färgrika dräkter gärna från delar av södra Mexico och många av hennes kläder fanns givetvis med på utställningen.
Det är väl en sak med kläder och smycken...men när det kommer till montrar med ihoptorkat nagellack,  halvtomma parfymflaskor och medecinflaskor i mängder som en monter med den ben- och skoprotes som hon måste bära efter en amputation (visserligen rörande dekorerade), då kändes det inte bra för mig. Inte heller att se de olika korsetter som skapats för att hålla upp ryggraden. Att se alla (även jag) kretsa runt dessa montrar, detta utlämnande av en människa som lidit så svårt och som nu betittas av tusentals människor kändes plötsligt alltför intimt...
Dock visades fina små svarta kortfilmer med partet Rivera där bl.a Trotskij var med ävensom en färgfilm av deras fantastiskt dekorerade hus. Många av fotografierna  på Frida och hennes stora familj var tagna av hennes pappa, som var en duktig fotograf, och flera målningar av Frida själv fanns med bl. små votivtavlor.
Således var det med lite kluvna känslor jag lämnade utställningen...
Frida dog 1954 alkoholberoende och svårt medtagen av smärtstillande medel som hon tvingats intaga under många år. Några år senare dog även Diego Rivera och deras hus öppnades som museum 1957.
Det finns en mycket bra biografi över Frida Kahlos liv och verk av Hayden Herrera som jag kan rekommendera om man vill läsa mer om henne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar