torsdag 4 oktober 2018

Lite salt ger god smak...

På hemvägen när jag lämnat av mina småflickor hos föräldrarna efter deras körövningar,  går jag in på Hemköp för att handla.
Det är inte ofta jag handlar här så det tar en stund att hitta det jag vill ha. Det finns många korgar överallt fullt med olika varor, ofta till extra pris, och strax innan jag ska gå ut ser jag en korg full med genomskinliga plastburkar där ordet "Cornwall" lyser emot mig. Cornwall...plötsligt kommer denna härliga resa vi gjorde för nära 10 år sedan upp i mitt minne och jag plockar upp en burk. Flingsalt står det på burken och på baksidan kan jag läsa "Detta salt är skördat för hand sedan 2008 i Cornwall som ligger vid kusten i södra England." Var det inte 2008 vi gjorde vår resa? Det känns som en hälsning och jag åker hem och börjar leta bland mina bilder. Det var en kombinerad cykel och vandringsresa vi gjorde och vi var ett 15 tal personer som med vår utmärkta reseledare Vendela guidades runt i denna spännande del av England. Redan när jag läste Daphne du Mauriers roman "Rebecca" och hennes beskrivning av  landskapet och godset Manderley blev jag klar över att hit ville jag åka någon gång, och nu blev resan således av. Närheten till havet, klipporna och ljunghedarna och de små byarna med sina låga hus och charmiga pubar...allt stämde med mina fantasier och kulmen blev den vackra byn St Ives på sydvästkusten. Ljuset, det relativt milda klimatet har lockat många konstnärer och här bodde även Virginia Woolf tidvis och hennes bok "Fyren" har fått sin inspiration härifrån. Vi besökte flera fantastiska trädgårdar bl.a "The Eden project", som öppnades 2001 och  grundades av holländaren Tim Smits, och som byggdes i ett gammalt kaolinibrott  (en slags lermineral) med enorma biomer, ett slags stora "såpbubblor", som innehåller växter från hela världen samt innesluter världens största växthus. Han står även bakom restaureringen av "The Lost garden of Heligan" en viktoriansk trädgård som återuppstått med all sin blomsterprakt, speciellt av hortensia och blivit en av de mest besökta trädgårdarna i England.
Jag njuter av mina bilder...är åter tillbaka och kan känna doften från havet och höra dånet av vågorna som slår mot klipporna. Tänk vad en liten saltburk kan åstadkomma!!
The Eden project
Vägen till Manderley...?!
Överallt prunkande, blommande, doftande...
Vinden, dånandet, bruset...
Ljunghedarna....
och överallt trevliga vattenhål
Christer på sin springare!
Blomprakt i The lost garden of Heligan
Trevligt sällskap i båthamnen i St Ives

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar