måndag 4 december 2017

Första Adventsljuset tänder jag för alla kvinnor som tar bladet från munnen i "metoos" kölvatten!


Går hem i kvällsmörkret...i fönstren lyser nu stjärnor av olika slag, ljusslingor blinkar på staket och balkongräcken och jag tänker att nu måste vår snögubbe plockas fram. I morse sjöng vi med barnkörerna på högmässan och mina tre telningar var med! Minns när Agnes stod där i kören och höll upp fingrarna för att visa hur många ljus vi tänder, och nu står tre barnbarn där...och nu i kväll adventskonsert med en lika fullsatt kyrka som i morse. Traditionerna är starka kring julen och det känns fint med unga och gamla som samlas kring de välkända psalmerna och sångerna. Gemenskap behöver vi och många som sällan tar sig till kyrkan vill ändå uppleva ljusen och värmen och stillheten när klockorna ringer.
Förkyld och hostig dricker jag ett glas glögg och känner doften från hyacinterna. Ser på intervjun med Sara Danius på TV. En fascinerande kvinna i mitt tycke! Frappant är ett ord som dyker upp. Intelligent, öppen men ändå med integritet. Hon tar klart avstånd från det som nu händer inom Akademien i kölvattnet av "metoo", och den s.k kulturpersonen som fritt fått härja i åratal trots påpekanden från antastade, och hon hoppas nu att med hjälp av en advokatbyrå reda ut och klargöra vad som dolts och förtigits hos ledamöterna. Det luktar unket och en solkig känsla av förgången tid infinner sig vid tanken på dessa "gubbar" (ja, jag vet...men de flesta är "gubbar") som i skydd av Gustav III:s stadgar tror att de kan uppföra sig och göra vad som helst. Det är sorgligt att en sådan institution som ändå bär ett sådant kulturellt ansvar har varit en spelplats för olika sexuella och maktfullkomliga trakasserier, och mycket av glansen och trovärdigheten kring dess motto "snille och smak" bleknar och försvinner.
Får ett förslag från en väninna! Varför kan inte kvinnorna bojkotta Nobelfesten? Kan ni se bilden framför er hur alla dessa pingviner till herrar kommer in utan en enda uppklädd kvinna vid sin sida.
Möjligen sitter kungafamiljen där med sitt glitter men för övrigt är resten av salen tom på kvinnlig fägring. Vilken syn... Inga kvinnliga artister deltar... inga sångerskor...inga kvinnliga studenter...inga kvinnliga servitriser...
Vilken manifestation!!

2 kommentarer:

 1. Hur jag hamnade här oss dig, de vete katten.
  Jag har bara läst detta inlägg. som jag gillade.
  Det där med nobelfesten är nog en utopi. Vi kvinnor är
  för det mesta lite fåfänga och låta bli att klä upp sig
  och gå på festen, nja är det bara några som tar initiativet så kanske många skulle vara solidariska.
  Herrn i huset meddelar att middagen är klar. Jag återkommer.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat hit! En väninna svarade att varför går inte alla dit i frack!! Nåväl det är ju kul med fest och att få sätta på sig en festklänning är det svårt att tacka nej till! lagar din man också maten?! Min med! Återkom gärna! God Jul!

   Radera