onsdag 22 mars 2017

"Vardagslivets poesi..."


Oh mormor, "snögubben" är borta! Ja, han har jag stoppat in i "fantasikylskåpet" i källaren! säger jag och alla ljusgirlangerna ligger nu prydligt i påsar upphängda på riktiga krokar! Nu är det vårljuset som gäller och flickorna springer i väg upp i parken! Fortfarande "strumpor och skor" men snart, snart... I stan går de flesta på solsidan och caféerna har redan satt ut bord och stolar. På trapporna utanför konserthuset försöker några sitta ner, men de flesta står och lutar sig mot pelarna. Än är det för kyligt i luften men får solen värma riktigt länge så blir det snabbt fullsatt! Lite bakslag får man nog räkna med...kanske ända in i april, men våren är definitivt här!
Till Waldemarsudde far vi med barnbarnet H för att titta på Miroutställningen. Det känns nästan syndigt att vara inne när solen lyser från en klarblå himmel, men det lyser även i utställningssalarna av Miros underbara färgskapelser. Belgaren Joan Miro, född i Barcelona 1893 som skulle bli affärsman enligt föräldrarnas önskan men som i protest lade sig sjuk och under konvalecenttiden började teckna och måla. Först under 1920-talet vågade han fullt utveckla sin speciella bildvärld, påverkad av poesi och Kataloniens fresker och folkliga konst.
Berömda är hans fantastiska affischer som också H gillade mycket och jag själv dras till hans "himlar" med fåglar och stjärnor och till hans förmåga att se bakom tingen och skapa något nytt av vardagsföremål, så heter också utställningen "Vardagslivets poesi"!  En livsbejakande utställning som kan ses ända fram 4 juni.  Gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar