torsdag 10 november 2016

Låt oss aldrig tappa modet, eller hoppet...

Vaknar upp efter en orolig natt med hosta och huvudvärk. Inte känns det bättre heller efter gårdagens besked om vem som nu ska bli en av världens mäktigaste män. Vem kunde ana att en charlatan, en främlingsfientlig, kvinnoföraktande, i mångt och mycket okunnig person skulle kunna dupera miljontals människor med sin enkla retorik, sina falska och rent ut sagt lögnaktiga påståenden, som kallar sin motståndare för kriminell och skriker hon ska i fängelse…Efteranalyserna är många, det handlar om pressens roll, om felaktiga prognoser, om etablisemangets oförmåga att fånga upp och se stora gruppers problem och oro…många, många känner sig icke sedda…Jag ser er, skriker Trump, och jag ska lösa era problem…Såg en bild i dag med skrikande, mest män, i röda kepsar, "make America great again"….men också många kvinnor har röstat på honom, som många i medelklassen… Enkla svar och otydliga lösningar på svåra, svåra problem….Det värsta är det inflytande  Trump kommer att få i världen, med sin koppling till de högerextremistiska krafter som växer i Europa, till Putin, alla ingångna avtal som kan rivas upp i fråga om klimat, handel, och de miljontals amerikaner som nu kan förlora den hjälp till sjukvård som skapats av Obamacare…om en återgång till att förbjuda abort...
Ja kära vänner, det är lätt att känna sig pessimistisk och måla f-n på väggen  men jag tänker dock på Hillery Clintons fina tal om att ge honom en chans, förhoppningsvis kan han ta sig samman, skaffa vettiga rådgivare…. och vi runt om får aldrig tappa modet eller hoppet eller ge upp kampen för det som vi tycker är rätt och riktigt.
 Egentligen hade jag velat fortsätta berätta om vår resa i sydafrika, men det får bli en annan dag. Då vill jag berätta om en man som verkligen har skapat skillnad på ett positivt sätt för miljontals människor. Nelson Mandela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar