lördag 8 oktober 2016

Hösttankar inför ålderskrämpor och kärlek


Vi möts över en bakad potatis väninnan och jag. Hur har du det, frågar jag. Jag trivs inte i Vasastan säger hon. Jag längtar tillbaka till Söder, Sofo som det kallas numera. Hon har bott där länge i en liten lägenhet på en lugn gata men när kärleken kom in i hennes liv blev det ganska snart flytt till en bostadsrätt.  Det är svårt att bryta upp, svårt att anpassa sig när man levt ensam länge och definitivt svårt att omplacera sig i en annans hem. Men kärleken övervinner allt som bekant och nu söker de också efter annan bostad…på Söder! Jag förstår henne! Barndomens gator här lever i mitt minne och jag känner mig alltid hemma när jag kommer dit.
För övrigt då, frågar jag. Trist att bli gammal, säger hon. Jag har fått besvär med ett öga och nu har jag dessutom svårt att lyfta ena benet när jag ska ta på mig skor. Vi börjar skratta båda två. Jag har fått ont i ljumsken, säger jag, det värker inte men är ömt när jag trycker. Vi talar om kroppens gradvisa "förfall", "allt dras mot jorden", sa en kollega en gång och det verkar stämma...
Vad många rynkor du har mormor, säger barnbarnet…och vissa dagar är det inte roligt att titta i spegeln… men vi är rätt nöjda ändå väninnan och jag  när allt kommer omkring och vi lämnar ämnet för mer upplyftande samtal!


Har haft en höstvecka uppe i vårt hus i Dalen. Morgnar med dis och dimma men även klarblå himmel;
solvärme på terassen och värmande brasa på kvällen. Här är så tyst och lugnt. Naturen i all dess färgprakt ger ro i själen och för några dagar kopplar vi bort allt det hemska som händer i världen.

Göran Lundvalls underbara uggla vakar över Dalen


 I huvudet klingar Tove Janssons "Höstvisa";
"Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut,
Tänd våra ljus, det är nära till natten, snart är den blommande sommaren slut"

Höstens vemod... men i sista versen finns de tröstande orden

"en enda sak är viktig och det är hjärtats lust
och att få vara samman med varandra…"


2 kommentarer:

  1. Jeg nyter å lese din blogger. Sa sant og sanselig. Hilsen fra Lofoten☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fina ord! jag blir alltid så glad när någon ger en kommentar! Kram till dig och underbara Lofoten

      Radera