söndag 13 oktober 2013

Tacksägelsedagen


Idag är det Tacksägelsedagen och vi sjöng i en musikmässa i kyrkan. Denna dag ska inte blandas i hop med den stora amerikanska högtiden "Thanksgiving"som är en av de största högtiderna i Amerika  och en stor familjefest. Den firas i slutet av november och har också religiösa förtecken. Förr i kyrkliga dagar var denna söndag en stor böndag hos oss då man bar frukter och grönsaker till kyrkan för att tacka för de gåvor naturen ger. Numera...ja, det var ganska tunnsått i kyrkan men den unga kvinnliga prästen höll en fin predikan om tacksamhet och dess olika uttryck och så sjöng vi  vackert!
När vi kom hem (Christer var och lyssnade!) bar vi ner alla trädgårdsmöbler i garaget, lite vemodigt kändes det, men också tacksamma för att vi haft en sådan fin sommar och nästa vilar ju redan under de färgglada löven!
Här en bit ur en dikt som skrivits av Carl Gustav Olofson;

"tack för att jag finns till
tack för att jag får gå omkring
på denna underbara galna och motsägelsfulla jord
tack för att jag fått chansen att bevittna skapelsens ofattbara under
jag mumlar mitt tack som rullar ut från mina läppar och mitt hjärta
vidrör människorna på gatan
smeker blommorna och träden
flugan på fönstret
klappar jorden och stenarna och bergen
studsar mot solen och rullar vidare
ut bland vintergatans stjärnor och planeter..."

"Skörden" skulptör Ivar Johnson

4 kommentarer:

  1. Nämen tacksägelsedag! Visste jag inte. men tacksam var jag för den vackra dagen, den härliga promenaden längs vattnet med bästa vännen, den fina testunden i gamla stan. tacksam är jag för livet helt enkelt. Kram!

    SvaraRadera
  2. Kram själv Eva! Ja, det finns mycket att vara tacksam över och glädja sig åt, ofta är det de "små" sakerna och stunderna!

    SvaraRadera
  3. Vilken fin dikt! saknar dig <3 Puss

    SvaraRadera