fredag 13 september 2013

Eva Bonnier på Waldemarsudde

Självporträtt 1886

På söndag den 15 september är det sista dagen för Waldemarsuddes utställning "Eva Bonnier, konstnär och mecenat". Eva Bonnier är ännu en av de begåvade kreativa kvinnor som tillsammans med många andra konstnärer drog till Frankrike under 1880-talet. Under 6 års tid studerade och bodde hon i Montparnasse Paris,  och här tillkom flera av hennes psykologiskt uttryckfulla porträtt men även fina landskapsbilder. Man vet mycket om denna tid i hennes liv då många brev finns bevarade där man kan följa hennes konstnärliga utveckling och livet med vänner och familj. Här träffade hon också sin stora kärlek skulptören Per Hasselberg, men deras förhållande var ojämlikt (icke så ovanligt...) och innehöll många besvikelser. Något giftermål blev det aldrig men efter Per Hasselbergs död 1894, tog Eva Bonnier hand om hans nyfödda dotter Julia, som hon även har målat ett mycket känslosamt och rörande porträtt av. Eva Bonnier dog 1909 endast 51 år, men då hade hon lämnat sitt måleri och i stället ägnat sig åt att vara mecenat för både skulptörer och målare. I sitt testamente donerade hon mycket pengar till Stockholm stad för utsmyckning av skolor och offentliga platser. En donationsnämnd som fortfarande existerar.
Jag gick runt flera gånger och stannade upp vid många tavlor. Så otroligt att kunna måla så att jag berörs och tycker mig känna verklig kontakt....att med hjälp av olika ljusskiftningar och färger skapa en illusion av verkligheten...om du har möjlighet, missa inte!

Vid ateljedörren i Montparnasse
Sömmerskor
Julia
Fru Hanna Marcus

2 kommentarer:

  1. Oh nej nu har jag varit lat igen och missat ännu en utställning... Ofta är det så att om jag inte kommer iväg i början så blir det inte av. Så vackra tavlor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer en ny utställning nu om kollektivet på Skagen! Den är säkert också mycket sevärd!

      Radera