tisdag 15 januari 2013

När skickade du ett brev sist?

Det finns så många spännande små affärer i Paris med de mest udda saker. Ofta finner man dem på små gator eller i de täckta arkaderna, ett slag gallerier, som konstruerades under 1800-talets början för att skydda välbärgade kunder från dåligt väder. Ofta är de dekorerade med mosaikgolv, fresker och andra ornament och man tycker sig strosa omkring i en svunnen tid. Här finns förutom små fina butiker också restauranger och caféer, perfekt för regniga dagar.  En vacker sådan arkad är La galerie Vivienne men det finns många andra också. I en av dem hittade jag denna verkligt udda butik! I fönstret låg en massa brev sorterade i korgar, en för Europa, en för kolonierna och en för kriget. Innanför fönstret såg jag en man som satt och läste ett brev, som han sedan försiktigt lagade. Detta var mycket gamla brev, handskrivna i den där gammaldags sirliga stilen.... jag kunde inte låta bli att gå in och tala med mannen.Vem köper gamla brev? och läser han alla?. Han var mycket vänlig och berättade att det finns många samlare och det är en otroligt spännande värld som öppnar sig i dessa brev. Alla de känslor som vi människor bär finns i dessa brev... längtan och kärlek, sorg och oro, rädsla och vanmakt, glädje och förväntan...inget är främmande, och han läste alla brev. För 1 euro kunde man köpa ett och jag ångrar att jag inte gjorde det. Gamla vykort har jag köpt, det finns gott om dem lite överallt, men gamla brev att köpa har jag aldrig sett förut. Så fascinerande... alla dessa liv,  hela världar nu borta.

3 kommentarer:

 1. Men så fantastiskt!Älskar gamla brev. När vi renoverade den oinredda vinden i huset i Enskede hittade vi en bunt gamla brev, de ligger här fortfarande hos mig, kanske ska jag använda dem? Jag har pärmar kvar med många brev jag fick i 15-20-årsåldern... några gamla brev har jag faktiskt använt i min bok Du är väl glad, Gabrielle?
  Vilket roligt inlägg, Margareta!

  SvaraRadera
 2. Lyckliga du! vilken skatt du har där! Jag hade också en del brev sparade, men i samband med flytt och ett källarinbrott försvann både de och några dagböcker. Kanske kan jag finna några i min mammas kartonger när jag väl kommer i gång med röjandet..

  SvaraRadera
 3. När jag letade foton m.m att sätta upp på min badrumsvägg hittade jag mycket gammalt roligt, så välkommen hem till mig och sitt på toaletten och njut. Hittade också massor av gamla vykort med fina ord och bilder och dom la jag i en fin korg bredvid soffan i vardagsrummet. Kan man läsa vad man skrivit till mig... Ingrid

  SvaraRadera