torsdag 31 januari 2013

I kalla vatten...


När jag var i Indien för ett antal år sedan såg jag fram emot att äta mycket god fisk eftersom vi skulle bo alldeles vid havet. Men jag blev besviken. Kunde inte förstå varför egentligen, fiskarna såg stora och fina ut men när de kom på tallriken var smaken ganska fadd. En vän förklarade för mig att fiskar i varma vatten blir aldrig riktigt lika välsmakande som de i kalla och enligt min åsikt stämmer det. Här i Tromsö älskar jag att gå till fiskhandlaren, både för att titta på fiskutbudet men också för att handla. Och nu är det torsktider så i dag ska jag bjuda på kokt torsk med smält smör, pepparot och nyfångade räkor! Räkorna här är stora och jättegoda, och kanske blir det också en räkfrossarkväll med rostat bröd och aioli! Nu när jag är inne på havets läckerheter måste jag nämna laxen också. Fiskhandlaren har en rökt variant som smälter i munnen! En tunn skiva på hårt bröd, kanske med lite peppar o salt också (några droppar citron om du gillar det) och voilà,  du har den bästa förrätten! Elsa Dolly gillar inte fisk (ännu!) men de norska fiskekakorna går bra. Finns i lite olika smaker och de är goda! Man kan också köpa dem varma och äta i stället för varm korv!

2 kommentarer:

  1. Vad skönt att ni är framme och njuter av fisk, räkor mm. Hoppas ni har lite vin till. Jag provade fisk igår men med stor besvikelse. Dom kan inte laga fisk varken här på Teneriffa eller i Indien. Tacka vet jag min egen hemlagade torsk med dillsås eller din torsk i olivolja. Ikväll har jag ätit på ett ställe som skall vara bra. Var sugen på pasta så jag beställde carbonara och ett glas rött. Kan bara säga att jag gör det mycket bättre själv. In vällde massor av pensionärer för att äta naturligtvis och dricka. Det var levande musik, en irländare som sjöng gamla låtar från vår ungdom och man kunde även dansa om man kände för det. Kändes som jag var på finlandsfärgan med tema pensionärer, så jag betalade och åkte därifrån. Passerade ställena där det är ynge människor och rock n roll men det var för tidigt. Ja det är bara att konstatera att jag är för gammal för att vänta på r.r och för ung för pensionärerna. Vad kallas den åldern för. Huvet är yngre än kroppen. Idag har jag iallafall tränat så kanske kroppen blir lite yngre. Ha det jättebra. Vem skall köra bilen hem sedan? Kramar Ingrid

    SvaraRadera
  2. Benny säger att vi befinner oss i ett Ingemansland just nu, ett s.k. Moment 22! Ganska bra beskrivning tycker jag. Fjärde Åldern kallar Patricia Tudor Sandahl det...vi kan inte riktigt identifiera oss med någon grupp, varken gammal eller ung! Strunt i det förresten! Vi är fortfarande helt ok, ganska fräscha och så länge vi kan funka i huvudet så är det ingen fara! Alla, som får leva, möter ju samma sak så småningom, ingen kan komma undan och vi har ju våra jämnåriga medresenärer att trösta oss med när det känns lite tungt. Förstår att det blir svårt för dig att hitta god mat, du som själv är en mästerkock, men gott vin lär du finna! Jag kör inte bil hem utan tar flyget hem på söndag tack och lov! Ska hem och försöka föryngra min kropp också och vila! Att vara med en intensiv 2-åring (underbar) i nära två månader har sitt lilla pris!!
    Sköt om dig och var flitig på alla vis! Kramar

    SvaraRadera