fredag 2 augusti 2019

Vi besöker Ampus och "women´s club eller "lou tubet dei fremo"!

Augusti...Sitter och skriver i vårt nya franska kök, som äntligen är klart! Det blir så fint; rött, gult och grått ger värme och det känns som köket nu kan få tillbaka sin franska själ, som vårt gamla kök hade, och inte bara vara modernt och arbetsvänligt!!
Det har varit lite svalare de sista dagarna så Christer har klyvt och staplat ved och jag rensat i rabatter och skördat lavendel. Bästa tiden att vara aktiv är morgnarna innan värmen slår till och man drar sig mot skuggan. Värmen har också gjort att vi inte orkat med några speciella utflykter men häromdagen for vi upp till den lilla byn Ampus några mil från oss.
Byn ingår i en samling byar som betecknas ha en speciell karaktär (les villages de caractère) och just denna är känd för sina fontäner och lavoirer. En lavoir, en "tvättstuga" med bassänger och rinnande vatten, finns i många byar och här i Ampus har man restaurerat de olika bassängerna och via le chemin de l´eau (vattnets väg) kan man följa kanalen som fyller bassängerna.
"Tvättstugorna" kan ha olika utseenden. öppna eller täckta, ofta arkitektoniskt vackra och många är numera kulturmärkta.  Lavoirerna började utvecklas på 1700-talet och blev av stor social betydelse för byn men kanske speciellt för kvinnorna, som hade ansvaret för tvätten. När man läser lite om hur det hela gick till förstår man vilket arbete som utfördes och vilken betydelse det hade att man kunde hjälpas åt. Och här kunde man prata, skvallra och delge varandra nyheter, en kvinnornas fristad helt enkelt, eller som man sa på provencalska "lou lavadou es lou tubet dei fremo","the wash house is the women´s club".
Här finns förstås också en gammal kyrka med anor från 1000-talet och lite annat smått o gott att bese!


Men värmen gjorde att vi mest strosade omkring på de smala gatorna, svalkade oss i fontäner och åt en sallad Nicoise.

Så lugnt och fridfullt vilar denna by en bit från allfartsvägarna, så hit kommer vi gärna tillbaka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar