söndag 10 juni 2018

Att söka sin ton....

Omvända världen....idag talade jag med en bekant i Frankrike. I vår lilla by regnar det var och varannan dag och har gjort så i veckor. Under alla de 15 år som vår bekant bott där har det aldrig varit så "dåligt" väder som nu, just denna tid. Visserligen har det varit en torr och kall vår, så regnet var efterlängtat när det kom, men nu är det som ingen måtta. Och vi badar i värme och sol...idag är det dessutom extra varmt, ja, nästan lite kvavt och jag orkar inte göra någonting annat än att sitta på terassen i skuggan.
Det har varit en hektisk månad.

Fin och upplevelserik körresa till sommarfagra Åland, nationaldagskonsert och födelsedagslunch med goda vänner.
Ja, också barnbarnen! Flera av dem har även haft olika evenemang och nu stundar både studentexamen och ytterligare en skolavslutning!
I fredags provade jag på toning för första gången. I Katarina kyrka hade Marie Bergman tillsammans med prästen Olle Carlsson arrangerat en kvällsstund "Himmelrum" i kyrkan, med flera musiker och en kvinnlig konstnär som samtidigt visade stora färgrika målningar. Det blev en meditativ timme med vacker musik och sång och samtidigt ledde Marie oss alla i det som kallas toning. Hon har ganska regelbundet detta i framförallt Sofia men också i Katarina kyrka, vilket är förståeligt med deras höga valv och tacksamma akustik. Du tar ett djupt andetag och blåser sedan ut en ton som Marie ger. Samtidigt går du runt i kyrkan och klangen från allas röster blandas och letar sig uppåt och  uppfyller kyrkorummet.  Det känns härligt att fylla kroppen med luft och öppna upp för rösten...att försöka hitta sin egen ton
Detta var ju endast ett litet smakprov på hur toningen kan utformas, men jag vill gärna pröva igen. Man kan gå in på hennes hemsida bergmanvoice.com  och läsa mer om hennes tankar kring toning och också få uppgifter om vilka tider man kan delta. Det här med rösten är fascinerande. Vår röst är ju alldeles specifik och personlig och samtidigt äger vi den inte alltid. Man arbetar ju en del med den när man är med i en kör men det finns andra sätt  (som bl. toning) som kan medvetandegöra och lossa på spänningar och låsningar. Vi tänker kanske inte alltid på hur vi talar; att vår röst är låst och hämmad kanske av rädsla, osäkerhet, olika spänningar i kroppen...bara att ta ett djupt andetag och blåsa ut en hög eller låg ton är som att en dörr öppnas...du anar din egen livston.
Koltrasten behöver inte söka sin ton...
....det måste dock vi...men ibland finner vi den tillsammans och då klingar det vackert!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar