tisdag 9 januari 2018

En dag i mitt franska liv....

Är så svag för gosedjur!! Dessa sötnosar inköpta på Ikea i Toulon!

Varje dag har sitt projekt! Det kan vara en marknad, åka och handla, eller göra en utflykt! Vaknar ofta tidigt och smyger upp för att inte väcka Christer. Nu är badrummet uppvärmt så det är skönt att vara där, kanske ta en varm dusch, eller  lägga in lite småtvätt i maskinen.
Badflicka! Fernando Botero, som har utställning i Aix för tillfället!
Himlen är mulen och vissa dagar blåser det något otroligt. Vi dricker te och idag bestämmer vi oss för att åka in på byns marknad även om regnet hänger i luften. Marknaden är pytteliten! Det är inte många personer som vandrar omkring bland de få stånden och vår "grillade kycklingförsäljare" har inte mycket att göra. Vårt favoritboulangeri är öppet och vi småpratar lite med försäljerskan om alla de småpengar man har i Frankrike. Alla dessa småcentimes! Vad är det? Måste kosta jättemycket att tillverka något som du nästan inte kan köpa någonting för! Det är Frankrike,  säger hon, och skakar på huvudet! Vi går iväg med vårt bröd och vår "sacrestine", en godbit som vi tänker ha till eftermiddagskaffet, något som vi börjat med nu på ålderns sensommar!
Sedan hälsar vi på frisören, beklagar det myckna regnandet, men han säger att detta gör gott för naturen! Det har varit svår torka under hösten! och se så lyckligt olivträdet ser ut som står där i gathörnet!! En ny fiskhandlare har öppnat den gamla fiskbutiken som varit stängd ett år! Vi gläder oss och går givetvis in och vi får tips om hur vi ska tillaga couqille st  Jacques; bara steka dem en minut på varje sida och servera med vitlök och persilja!
Nu är det tid för vårt kaffe, och vi väljer det s.k. "kommunistcafét"! Servitrisen här har lärt Christer hur han ska uttala allongé (ett uttryck för vanligt kaffe) på rätt sätt. Tog lite tid!!
En bild från en dag när är solen sken!
Det börjar regna ordentligt men jag bestämmer mig i alla fall för att hoppa av bilen och promenera de sista kilometrarna hem!
Jag har paraply och går vid kanten av vinfälten. Det doftar så gott av fuktiga barrträd och jord och färgerna är så vackra.
Vinstockarna svarta mot röd jord och så de olika nyanserna av grönt från bl.a olivträd och ekar. Genom diset ser jag vårt hus och jag vet att nu väntar en eftermiddag med brasa, korsord, bok och middagsplanering!
Får gå i mittrenen på vägen upp mot huset och se där! solen!

2 kommentarer:

 1. Låter som härliga dagar!
  Kram
  Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du hittat hit! Tänker på dig och skickar stor kram<3

   Radera