torsdag 23 februari 2017

Makalös och bokrea!Många matställen finns det i stan, ja ni vet ju själva! Dyra och billiga, bra och dåliga... Inte alltid så lätt att hitta rätt men idag när vi åkte in för att äta lunch och efteråt gå på bokrean,  hittade vi ett makalöst! trevligt ställe "Brasserie Makalös" på Västra Trädgårdsgatan nära Kungsträdgården. Namnet kommer från det palats som i folkmun kallades "Makalös", en extraordinär byggnad, som påbörjades på 1630-talet vid Karl X11:s torg,  och ägdes av familjen de la Gardie. Det måste ha varit en fantastiskt utsmyckad skapelse, 5 våningar hög med burspråk och koppartak och torn och ett lusthus högst upp. Vid Karl X1:s reduktion förlorade släkten palatset som sedan användes som bl.a vapenförråd men också byggdes om till teater, och det var under en teaterföreställning 1825 som en brand bröt ut och förstörde hela byggnaden. Allt detta fick vi oss till livs av en bordsgranne, som verkade kunna sin historia!
Matsalen i palatset lär ha varit mycket praktfull med en enorm öppen spis, och även här på brasseriet har man som en replik anlagt en sådan.
I anslutning finns även ett hotell, och baren och matsalen har glastak som gör att man tycker sig sitta ute! Vita dukar och fransktalande hovmästare! Fransk meny och inte blodigt dyrt. Hit går vi gärna igen!
Ja, sedan blev det bokrea för mig!! Christer valde Claes Ohlsson och korsord, medan jag botaniserade. Det blev en blandad kompott bl.a böcker av tecknaren Liv Strömquist och Jan Stenmark! Den sistnämnde får mig alltid på gott humör genom sin förmåga att tolka bilder med sina skruvade texter!

2 kommentarer:

  1. Åh Liv Strömquist valde jag också. Två böcker. Och Jan Stenmark är ju underbar den där bilden du visar går rakt in i mitt hjärta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med, två böcker! Sedan fanns det ju så många andra böcker också...Härligt dock att gå omkring bland alla boktravarna och titta och bläddra!

      Radera