tisdag 13 september 2016

Skördetid i sensommartid!


Ljuvliga sensommardagar…vi dricker kaffe i trädgården och njuter av solvärmen; Det känns som sommaren säger ett sista farväl d.v.s Far väl, ta hand om dig nu när höstmörkret och kylan närmar sig och minns att jag kommer tillbaka! Trösterikt!
För övrigt tycker jag om hösten men nu är det " Här och Nu" som Christer ofta påpekar!
Det är också skördetid…svamp och bärplock, dock ej för mig, däremot borde jag ta till vara alla våra äpplen…det verkar vara ett oerhört rikt äppelår i år! Tittar lite avundsjukt på grannens äppelträdsfria tomt…men å andra sidan så vackert det är på våren med äppelblom!!Jag dövar mitt dåliga samvete och  går på Bondens marknad i stället!  Nu sist i Dalarna, i Leksand, där jag tillbringar en week-end tillsammans med några andra kvinnor hos min vän Pia (Hon som haft en klädbutik här i Enskede en gång i tiden). Nu bor hon permanent i en liten by där hon öppnat "Pirjo Blå" och ni som känner henne vet hur duktig hon är på att skapa inspirerande vackra miljöer, och kläder!

Nu strosar vi runt bland gamla fäbodar och hus där det är uppdukat med alla naturens gåvor, safter och syltburkar, hemodlade grönsaker trängs bland blommor och hemvävda mattor, träslöjd och keramik och jag hittar ett par fina hemstickade handledsvärmare. Det bästa som finns när man är frusen!

Sedan åker vi ut till Hildasholm med sin stora naturpark. Det pampiga huset byggdes av Axel Munthe (skapare av San Michele på Capri) till hans engelska hustru Hilda och deras två söner. Här vistades hon under sommarmånaderna medan Munthe själv tillbringade sin tid på annat håll...
Numera är huset ett museum som tyvärr var stängt men som jag gärna vill besöka en annan gång. Men i en del av trädgården stod Göran Greider, författaren och debattören, och pratade om just trädgårdar men med en rödaktig vinkling…förstås! Roligt och tänkvärt! En bok om just detta kommer ut i höst och den vill jag läsa. Jag gick fram till honom efteråt och kunde inte låta bli att säga, "Jag gillar dig faktiskt mer och mer…" och då skrattade han så gott och så köpte jag han senaste diktsamling "Och dagarna är som små sekler" som jag hört mycket gott om.

På kvällen dukades det upp i det vackra orangeriet och vi åt en jättegod paj som ni får receptet till här!
För enkelhetens skull kallar jag den Pias Paj!

Täck en pajform med utkavlad smördeg (kan köpas fryst)
Täck med smörstekt svamp , kantareller eller champinjoner
Strimla rökt skinka och täck över,
Lägg skivade tomater på allt,
Strö rikligt med god, smakrik ost ovanpå alltsammans och avsluta med ett smördegslock
Pensla med ägg
In i ugnen ca 235 gr
ca 15-20 min till locket blir gyllenbrunt

Jättegott med rödvin till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar