söndag 23 augusti 2015

Öarnas ö….Sådana här underbara sommardagar lockar havet…en båttur tänker vi och väntar på Nacka strand på båten till Sandhamn! Men det gör förstås en massa andra också! och när båten äntligen kommer är den redan fullsatt och nästa extrainsatta båt tar bara med förbokade…Nå, vi ger oss inte, för en båttur vill vi göra så vi far till Ankarudden på Torö och tar båten över till Öja, till Landsort! Redan på min bokhandelstid hörde jag talas om denna ö då en kund berättade att hennes pappa anordnade skulpturutställningar där ute i det fria sedan början av 90-talet. Det blev inte av att vi kom i väg men nu äntligen steg vi iland i den lilla hamnviken Österhamn och blev genast förälskade!! Gamla små stugor från 1600-talet blandas med vackra trähus med snickarglädje och små välskötta trädgårdar fyllda av blomsterprakt. Fyren Landsort är den äldsta i Sverige och lotstraditionen sträcker sig ända bakåt till 1500-talet. Numera finns här inga bofasta lotsar…och fyren är förstås automatiserad.
 Små promenadvägar tar oss till Sveriges minsta galleri "Arthurs bod" en av öns äldsta bodar. Just nu ställer konstnärsparet Lena Lervik och Thomas Qvarsebo ut där och i den lilla trädgården utanför finns också skulpturer av dem. Plötsligt är det någon som ropar och där står Arthur,  öns kulturlots!,  själv på balkongen till sin villa. Vi får en pratstund med denne nu snart 90-årige entusiast och han berättar med berättigad stolthet om sin kulturgärning! och att han dessutom varit i min bokhandel!!
Vi köper glass i Saltboden och tänder ljus i det lilla kapellet.  I tre timmar vandrar vi runt, njuter av den fantastiska utsikten över havet, av de intressanta skulpturerna som dyker upp här och var och vilar benen på ljugarbänken! Hit kan man åka under hela året. Vandrarhem och gäststugor finns att tillgå så och rum i grå tornet, den gamla Lotsutkiken, där det också finns en restaurant "Svedtiljas".
Tur att Sandhamnsbåtarna var fullastade!

Österhamn
skulptur Lena Lervik
Fanny Wikstad "Toni och Connie"
Annelie Wallin "Växtkraft"
Lena Lervik "Nerthus", "Morsan" kallad av barnen!
Joze Strazar "Luft under vingarna"

6 kommentarer:

 1. Det ska bli en tur dit! kram ann

  SvaraRadera
 2. Visst är det fantastiskt med vår skärgård! Just hemkommen från Ljusterö, varit på Opera på varvet o fått klart för mig att alla som är bofasta där är otroligt aktiva i allt som försiggår. Det är stickcafé, stavgång, gympa, kör, skrivarkurs o släktforskning.... Bl. a...... Måste vara drömmen för någon som är ensam! Och så vackert! / Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som också du haft en härligt givande dag! Vilken rikedom vår svenska skärgård bjuder på! Både av skönhet och aktiviteter! kram min kära altvän!

   Radera
 3. Men åh så fint det ser ut. Jag borde nog lämna min ö ibland och åka på upptäcksfärd. Men jag njuter så av dagarna där!

  SvaraRadera
 4. Ja, det är klart har man en "egen" ö kanske besök på en annan inte är lika aktuellt! Men gör ett undantag Eva!

  SvaraRadera