onsdag 19 augusti 2015

Älskade blommor...


...är namn på en utställning på Millesgården. Drygt 60 tal verk ställs ut med konstnärer från olika tidsepoker och alla avbildar blommor.  Här finns de giftigaste giftiga dolda i prunkande buketter, enstaka skönheter i en vas och en serie foton och videofilmer som visar blommans knoppning, blomning och vissnande. Inte visste jag att  Isac Grunewald hade en syster som också var konstnär. Elsa hette hon och hade konstnärliga ambitioner men hamnade i skuggan av sin berömde broder. Psykiskt instabil hamnade hon på Långbro sinnessjukhus och där bodde hon i drygt 40 år innan sin död 1988.  Under 50-talet började hon teckna igen och efter sin död lämnade hon efter sig över 1000 teckningar, ofta blommotiv. Agda Holst är också en konstnär som jag aldrig hört talas om. (1886-1976),
en konstnärinna som var mycket respekterad av sina manliga kollegor och kritiker till skillnad från många andra kvinnliga konstnärer under denna tid.
En annan spännande kvinna är Maria Sibylla Merian, (1647-1717) som inte bara var en fantastisk konstnär och illustratör utan också en berömd forskare inom naturvetenskapen. Vår Linné använde henne ofta som källa i sina verk. Under två år bodde hon i Sydamerika där hon bl.a studerade fjärilar och resultatet av sitt samlande gav hon sedan ut i en bok som anses vara en av världens vackraste naturvetenskapliga böcker, och allt detta i en tid då kvinnor var starkt begränsade i sitt livsutrymme!!
Utställningen slutar den 30/8 och är väl värd ett besök inte minst för Millesgården som är en underbar plats att vandra runt på. Äter gott gör man också i restaurangen bredvid!
Vallmon…älskad blomma att avbilda här av
Ewa-Marie Rundquist

Elsa Grunewald
Agda Holst "Tigerlilja"
Maria Sibylla Merian
Linrabatten hemma hos min kära svärdotter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar