onsdag 19 februari 2014

Kvinnokraft!

"Jag ska börja med aktier", säger väninnan när vi sitter på lokal. "Kan det vara förenligt med dina radikala  åsikter"... undrar jag….Ja, svarar hon. " Min extra pension som jag haft i fyra år kommer inte mer, min grundpension har minskat och värden ska höja hyran". Givetvis ifrågasätter hon höjningen och har skrivit brev till värden och även begärt att få delta vid hyresnämndens möte. Hon är en sådan som alltid reagerar på sådant som hon tycker är fel, när hon jobbade var det facket som hon ofta tyckte var för lama gentemot arbetsgivaren och nu är det hyresgästföreningen!  Ibland slåss hon mot väderkvarnar men ibland går det rätt bra också. Hon är en fighter!
En annan fighter dock för ca 450 år sedan, hörde jag talas om i går på Konstvetenskapen på Senioruniversitetet. Märta Eriksdotter Lejonhuvud var gift med Svante Stensson Sture. Stureätten hade stor makt och upplevdes av Erik XlV stundtals som ett hot. Det slutade med att Erik 24 maj 1567 avrättade Svante Sture och tillsammans med honom hans två söner Erik och Nils, de s.k Sturemorden. Märtas djupa sorg vändes till vrede och hon lät bygga en kista där hon lade mannens och sönernas blodiga kläder. Kistan ställde hon i vapenhuset i Uppsala Domkyrka och ovanför kistan satte hon ett plakat där hon anklagade kungen. Denna propagandakampanj bidrog till att Erik så småningom fängslades av sin bror Johan och sedemera avled  han troligen av arsenikförgiftning. Märta var en rådig och stark kvinna och därför kallade man henne också kung Märta! De blodiga kläderna och kistan kan man beskåda på museet i Domkyrkan, som för övrigt är väl värd ett besök!


Märta Eriksdotter Lejonhuvud. Tyvärr kunde jag inte hitta någon bra bild!

2 kommentarer:

  1. Det är nog väldigt bra att vi har skinn på näsan och fortsätter kämpa mot oförrätter! Kvinnokraft är stärkande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är intressant men när man läser lite mellan de historiska raderna så skymtar ofta spännande starka kvinnor fram….

      Radera