söndag 1 januari 2017

Årets första dag och blogg!


Efter närapå en hel veckas krångel med internet (kan nu ta emot mejl men ej skicka...) ska det hela fungera! Och det gör det om än långsamt. Vad beroende man har blivit av all denna teknik...kan snart inte skriva för hand!! Skämt åsido, jag skickar fortfarande vykort då och då och är inte helt främmande för att skriva brev, men visst är det enkelt med datorn, iphonen och paddan, det är bara att acceptera att man är ohjälpligt tillvand!
Fullkomlig stiltje i byn! Alla verkar sova efter nyårsnatten. Vad folk nu gjorde... för något byfirande var det inte frågan om. Inga fyrverkerier, ingen musik på torget, stängt och tillbommat nästan överallt utom på den restaurangen där vi åt vår nyårsmiddag tillsammans med några andra vilsekomna själar!
Helt ok måltid och sedan kurade vi framför brasan och försökte hålla oss vakna för att skåla in tolvslaget. Sätt på radion, sa jag till Christer, kanske har de något trevligt att lyssna på så här i elfte timmen. Hade i tankarna P1s nyårssändningar med "Das Alte Jahr vergangen ist" av Bach, Tegnerdikten "Det eviga" och 12-slaget, inringt av alla Sveriges domkyrkoklockor....Men ack nej. Pompös musik och när tolvslaget äntligen kom hörde vi knappt vad hallåmannen sade, kanske var det Bon Année? Således en mycket enkel och fridfull nyårsafton men med både gåslever och champagne!
På årets första dag skrapar vi bilrutorna rena från frosten och dagens utflykt blir till den lilla byn Pontèves som ligger uppe på en bergstopp med sin slottsruin från 1000-talet.


 Här bodde folk, men i början av 1400-talet övergavs byn bl.a p g a pesten för att återuppstå 1477 då människor från Ligurien flyttade in. Numera bor här ca 700 själar.  Smala gränder, en gammal kyrka vid byns hjärta där det också ligger ett bibliotek! och en liten affär, som också fungerar som ett café. Här sitter ett gäng gubbar och dricker rödvin och de  hälsar oss med Bonne Annèe när vi stiger in efter en promenad. En TV står på ett rangligt metallbord med sitt evinnerliga frågesportsprogram och vi beställer varm choklad att dricka till våra medhavda croissanter. Utanför kuttrar ett gäng duvor i fontänen och i några krukor blommar penséer. Enkelt och fridfullt2 kommentarer:

  1. Det låter precis lagom fridfullt, tycker jag, som inte gillar stökiga nyår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kram Eva och ett Gott Nytt år till oss och världen...

      Radera