söndag 4 december 2016

Härlig gospel, jazz och julmarknad!

Den vandrande granen....lilla Signe (nu 12 år!) vill ha!


Så fina minnen.....


Visste ni att det var min bonusdotter Ammi, som drev affären "Ammis Gamla Saker" i Konsumhuset och Pirjo, kläddesignern, som tog initiativet till Gamla Enskede Julmarknad i början av 90-talet? Och sedan dess har det fortsatt,  alltid den andra Advent! Från början var det förstås en marknad i ganska liten skala, men jag minns att för varje år tillkom nya stånd med nya saker! Själv deltog jag under 10 års tid med min Enskede Bokhandel och just julmarknaden var en av årets höjdpunkter, inte bara försäljningsmässigt! utan också för alla trevliga och glada människor som trängdes i butiken och i caféet som vi öppnat i rummet bredvid dagarna till ära. Här serverade vi kaffe och jättegoda bullar med marsipanfyllning,  som jag inköpt av Bull-Lena, som bakat dem tillsammans med sina elever i särkolan!  Godare bullar har jag aldrig ätit senare!! Vissa år var det verkligen Julstämning även vädermässigt med mycket snö,  andra var det paraplyer som gällde, men det hindrade inte folk från att komma!
Julpyntat hos "Mostrarna"
Då som nu är det många skolklasser som också passar på att sälja bullar och kakor till skolkassan, så egentligen behöver man inte baka själv! utan kan bära hem påsar med nybakade lussebullar och olika småkakor! Alltid kommer någon fram och hälsar och påminner om bokhandeln...den är verkligen saknad av många! En guldtid som för alltid lever i mitt hjärta!
I skymningen går vi till kyrkan förbi fönster med julstjärnor och ljus och i det vackert upplysta kyrkorummet njuter vi av musik framförd av gospelkören Overjoyd, vilken sångarglädje och vilka röster! Jag kan med fog säga att stundtals "vaggade" hela kyrkan med i tonerna!
Här sitter jag nu med två tända ljus, på CDn spelar Svenska Psalmjazztrion Julmusik och i kakelugnen brinner brasan. "Det är en ros utsprungen..." spelar trion....en glipa av frid i verkligheten.
2 kommentarer:

  1. Ja kära nån det var löge sen, men jag har kvar ett skåp jag köpte i Ammis fina affär. Jag var faktiskt på julmarknaden i lördags, men så märkligt det kändes att inte känna eller ens känna igen en enda människa. Tiden har gått!

    SvaraRadera
  2. Alltid givande att läsa dig. Kyrkan gospel adventsljus och hyacinter.. det doftar gott! Jag träffade överraskande Ammi när Maj-Britts Ulrika hade 50-årskalas.. det var så roligt att få krama om henne..

    SvaraRadera