lördag 6 juni 2015

Det är viktigt att vara med varandra….


Ovanstående sa min lilla Elsa Dolly till mig i en dröm i natt. Att vara med varandra, sitta nära, se varandra…jag tänker också på ordet tillhörighet, att höra till. Speciellt i dag på vår nationaldag.
Jag är stolt över att vara svensk. Jag känner en trygghet i min nationella tillhörighet. Vänner som bor utomlands säger ofta att de har blivit så nationella! Alla högtider ska firas, även sådana som man inte brydde sig särskilt mycket om när man bodde hemma. Svenska kyrkan utomlands vittnar om hur många som kommer till dem för att få tillfälle att tala sitt språk, för att umgås och äta svenska kanelbullar! För många sjöfolk, för au pairer har kyrkan blivit som deras andra hem, en tillflyktsort,  en bit av Sverige.
I år har vi på våra konserter sjungit Stenhammars "Sverige" (text Verner von Heidenstam) och varje gång jag sjunger den darrar det till inom mig. Den är så mäktig,  inte alls lika "neutral" som "Du gamla du fria…" utan här talas om våra fäders jord, junikvällar och julesnö, vårt hem där våra barn ska bo…
Så lyckliga vi kan vara som så självklart kan sjunga detta,  vi som inte tvingas lämna vårt land på grund av krig eller fattigdom. Hit till oss flyr människor som säkert ständigt kommer att bära på en längtan tillbaka till sitt hemland,  till sin tillhörighet. Det är därför det är så viktigt att bjuda in, att se och förstå denna längtan och ge plats för en gemenskap som inte utesluter, utan kan ge både och.

Vi är med varandra!

1 kommentar:

  1. Något Elsa kunde säga! Och det är viktigt, att vara med varandra men också att vara närvarande. Och fråga mig och att känna sig nationalistisk... "Jag är så glad att jag är svensk, hoho" Puss

    SvaraRadera