måndag 2 december 2013

Mata ne Japan! (Vi ses…)

I dag avslutar jag mina små betraktelser från vår fantastiska Japanresa. Jag har valt att skildra våra kulturella upplevelser men självklart löper det moderna Japan jämsides. Japan är ett mycket homogent land (japaner, japaner!!) och det är givetvis skillnader mellan små byar och stora städer när det gäller den moderna utvecklingen. Arbetslösheten är låg som brottsligheten,  och det finns ingen bostadsbrist. Skatten ligger på 10% men då får man betala sina egna pensions och sjukavgifter. Dock har alla ett grundskydd även om man saknar arbete. Skolan är både statlig och privat och alla har skoluniformer. Takten är hård men enligt vår guide, som bott i Japan i många år är vår västerländska bild mycket överdriven. Mycket i familjelivet är fortfarande traditionsbundet och kvinnans ställning långt från vår svenska jämlikhet. Men det pågår en utveckling och många diskussioner förs där Sverige ses som ett föregångsland och förresten inte bara inom det!!  En ung man frågade oss varifrån vi kom och när vi svarade Sweden sa han med ett stort leende. "I looove IKEA"!! Kärnkraftsolyckan har också påverkat miljödiskussionerna och jag såg en stor demonstration mot den i Tokyo. Fortfarande är reaktorerna stängda och nu är det kol, gas och vatten som utgör energikällorna. Skulle jag med några få ord beskriva japanerna är det ord som artighet, vänlighet, renlighet och skönhetstänkande! Att hamna i tunnelbanan under rusningstid i Tokyo är som att befinna sig i en framvällande flod av människor, men ingen knuffar dig eller rusar fram utan allt går lugnt (nåja!) och disciplinerat till!
  Nu är tid att gå in i juletiden som jag älskar med sina ljus och olika dofter från gran och saffransbullar och det väntande peppisbaket som i år blir vår jul med barn och barnbarn! Så här kommer en rad bilder som berättar om och avslutar vår resa!

Små och stora geishor
Bambuskog
Guldpaviljongen i Kyoto
Vid en bygata...
Den så vackra minilönnen
Klädda för middag där vi bor på ett traditionellt ryoka
En av många fantastiska måltider utsökta i både smak och utseende!
Ett shinto brudpar som just tar sina första steg in i äktenskapet!
Krabbsäsong!
Shinkansen, det snabbgående tåget där eventuell försening räknas i sekunder!!
Gulliga "tanter" finns överallt,  och skolflickor som gärna vill pröva sin engelska
Tokyo by night och i kvällssol
Drömmen är att få återkomma i körsbärsblommornas tid….

2 kommentarer:

  1. Margareta vilka fantastiska bilder! Det låter helt otroligt att åkatill Japan. Dotter Ellen har varit där och tyckte också mycket om sin resa dit. Ja, vem vet ... jag tycker ju om att åka österut ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett land som jag tror du skulle tycka om och fascineras av!

      Radera